s%C3%A4mpyl%C3%A41.jpg
Tässä yksi taikina, kaksi pellillistä.

 

 

Tarpeet:

n. kolmen litran muovikulho

2 uunipeltiä

Leivinpaperia

 

Ainekset:

0,5l vettä

Puolikarkeita vehnäjauhoja (2kg pussista saa ainakin neljä satsia)

2-3 dl (Luomu)ruishiutaleita

2 tl suolaa

3 rkl siirappia tai sokeria tai hunajaa

50g voita

½ pala hiivaa

 

Lämmitä vesi kattilassa niin, että tuntuu kämmenselässä selvästi lämpimältä (max. 42 astetta).

Veden lämmitessä mittaa kulhoon suola ja makea.

Kaada vesi kulhoon ja laita voi sulamaan samaan kattilaan.

Sekoittele niin, että suola ja makea liukenevat.

Lisää hiiva kulhoon murustellen.

Sekoita vaikka vispilällä niin, ettei hiiva jää kokkareiseksi.

Lisää jauhoja pari desiä kerrallaan, sekoita vispilällä niin kauan kuin vispilä liikkuu.

Vaihda käsin vaivaamiseen, lisää nyt ruishiutaleet.

Lisää hiljalleen jauhoja, ja kun tuntuu riittävästi vastusta, vaivaa voisula joukkoon.

 

Jätä taikina nousemaan puhtaan liinan alle. Voit laittaa uunin esim. 100 asteeseen ja kulhon hellalle; taikina nousee paremmin lämpimässä.

Anna nousta n. 45 minuuttia, kunnes taikina on 2-3-kertainen.

 

Laita leivinpöydälle pieni määrä jauhoja, joiden päälle kumoat taikinan (keittiöiden valkoiset ikilevypinnat ovat hyviä leivinalustoja)

 

Laita pellit valmiiksi esille ja leivinpaperi niiden päälle.

 

Tee taikinasta jonkinlainen pötkylä, joka on helppo jakaa n. 15-18 palaseen.

 

Pyöritä kämmenen alla taikinanpalasista pyöreitä sämpylöitä (älä pidä jauhoja sämpylän alla, vaan yläpuolella tai kämmenessä; taikinanpalanen luistelee karkuun jauhoisella pöydällä).

 

Asettele kummallekin pellille, 7-9 sämpylää ja jätä ne nousemaan liinan alle n. 15 minuutiksi

 

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen

 

Paista keskitasolla n. 15 minuuttia (yleensä toinen pellillinen paistuu vähän nopeammin).

 

Nosta paistuneet sämpylät liinan päälle (liika kosteus jää liinaan).

Pussita, kun sämpylät ovat jäähtyneet.

 

Yleensä n. puolet kannattaa pakastaa, vaikka sitten vain muutamaksi päiväksi.

 

 

Tarkkaa hintaa en osaa sanoa, mutta tuollainen 15-18 sämpylän satsi jää alle euron hintaiseksi.